Tågbinding
22. - 27. Juli 2024
Lage bruksgjenstander av bjørkerøtter.
Foto: Maj-Lis Bogstrand Mogen // Kreativ Kultur AS
Om kurset
En tåg er er en lang, seig rot (flertall: tæger) Å binde med tæger er en gammel teknikk, kjent fra vikingtid og Osebergskipet. Materialet egner seg godt til å lage fat, kurver, eskar og smykker. I lokal tradisjon ble sendingskurver til bryllup laget av tæger. Vi bruker mest bjørkerøtter, men det er også mulig å bruke røtter av både gran, einer og selje. Vi graver opp røtene, barker og splitter dem, før vi binder dem til bruks- eller pynteting.
Vi starter kurset med en dag i fjellet og på myra for å finne tæger vi kan bruke resten av uka.
Kursleder Åsmund Berthelsen er frå Åmdals Verk i Tokke kommune, Vest i Telemark. Han er utdannet naturforvaltar, lærar og journalist. Åsmund har bodd i Naustdal i Sunnfjord sidan 1981. Han lærte tægerbinding av sin mor, Inger Johanne Berthelsen. Hun drev myke med tågbinding på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 70-tallet.
Han har tidligere vært på kurs ved Raulandsakademiet med Signe Irene Berg som instruktør. Åsmund driver med tægerbinding fordi han liker å bruke hendane og skape noko, og tægerbindinga gjør man helt fra bunn av, det er et produkt som er hentet fra svarte myra og som til flotte bruks- og pynteting. Med tægerbindinga får du også fysisk aktivitet og flotte naturopplevelser. En dag i myra med å grave, dra opp og så barke røtter ved en klukkande bekk, er en svært god dag!
De fleste typer garn kan brukes til sprang, men jo glattere garnet er, jo lettere er det å arbeide med. For nybegynnere vil jeg anbefale litt tykt mercerisert bomullsgarn. Kurset vil starte med at vi lager en prøve med bomullsgarn for å lære grunnteknikken. Til nybegynnerarbeid i ullgarn er for eksempel babyullgarn eller garn av merinoull greit å begynne med. Det er lurt å være øvet før man prøver seg på garn som loer og henger ved.
Kursleder: Bodil Knudsen Dago jobber som konservator ved Grenselandsmuseet i Kirkenes og har lenge vært interessert i tekstile teknikker. Hun lærte seg sprangfletting etter boka til Anna Grostøl i 1985 og jar i alle årene etterpå drevet med sprang i perioder. Hovedfokuset hennes i arbeidet har vært å prøve ut ulike måter sprang har vært utført på og hvordan teknikken har vært utbredt i tid og rom. I 2001 tok hunhovedfag i etnologi med oppgaven: «Sprang – godt gjemt, men ikke glemt – Tekstil-teknikk i kulturminnevernets gråsone». Gjennom årene har hun holdt en rekke kurs i sprang.
Utstyr
Alle må ha med: Skarp kniv, vaskevannsfat, isboks eller noe lignende som man kan ha vann i, samt et plastforkle/håndkle.
De som har kan ta med:
Beinpren (kan også få låne på kurset)
Hakke eller et lite potegrev til å grave og ein krok til å trekke opp røtene.
Trekantpinne/rundpinne, men disse kan også lages på stedet
Tæger
Påmelding og kursavgift
Kursavgift: kr 2.500.
Avgiften inkluderer inngang til konsert i Amfiet ondag og Middelaldermarkedet lørdag.
Du kan melde deg på ved å sende en e-post til haakonsaa@gmail.com. Du vil få en tilbakemelding med bekreftelse på om det er ledig plass på det aktuelle kurset. Du betaler deretter inn kursavgiften til konto nr. 2351.74.96995. Registreringen som deltager på kurset er gyldig først når kursavgiften er betalt.
Påmeldingen er bindende etter 1. juli. Ved avmelding før denne datoen blir kursavgiften refundert i sin helhet.