Sprangfletting
22. - 27. Juli 2024
Fletteteknikk der garnet spennes i en ramme.
Foto: Maj-Lis Bogstrand Mogen // Kreativ Kultur AS
Om kurset
Sprang er en fletteteknikk som har vært i bruk langt tilbake i tid og over store avstander. De eldste kjente funnene kan dateres til oldtidens Egypt og er hele 4 000 år gamle. I Norge har teknikken vært kjent helt siden bronsealderen fra 300-400 år evt. Sprang har dessuten potensiale til videre utvikling.
Sprang utføres i en ramme. Sprangramme har vært utformet på mange måter og varierer med tid, sted og tilgjengelige ressurser. Det er forholdsvis enkelt å lage en ramme som fungerer.
Med sprang kan man lage produkter som ble brukt i middelalderen, slik som hårnett eller pose til grønnsaker, man kan lage elastiske tekstiler som pulsvanter og leggvarmere, utforme mønster med hull- relieff- og fargekombinasjoner, kombinere sprang med andre teknikker som brikkevev, toving, søm, eller man kan lage pinnebånd som kan brukes til belter, skjerf eller skolisser.
På kurset vil du kunne lære om pinnebånd (bånd i sprangteknikk), grunnteknikk for sprang i ramme, variasjon mellom høyre og venstreslyng, relieffmønster, sammensying av sprang, ulike muligheter for montering og kombinasjon med andre teknikker, samt å få en historisk og geografisk innføring over kjent bruk av sprang
De fleste typer garn kan brukes til sprang, men jo glattere garnet er, jo lettere er det å arbeide med. For nybegynnere vil jeg anbefale litt tykt mercerisert bomullsgarn. Kurset vil starte med at vi lager en prøve med bomullsgarn for å lære grunnteknikken. Til nybegynnerarbeid i ullgarn er for eksempel babyullgarn eller garn av merinoull greit å begynne med. Det er lurt å være øvet før man prøver seg på garn som loer og henger ved.
Kursleder: Bodil Knudsen Dago jobber som konservator ved Grenselandsmuseet i Kirkenes og har lenge vært interessert i tekstile teknikker. Hun lærte seg sprangfletting etter boka til Anna Grostøl i 1985 og jar i alle årene etterpå drevet med sprang i perioder. Hovedfokuset hennes i arbeidet har vært å prøve ut ulike måter sprang har vært utført på og hvordan teknikken har vært utbredt i tid og rom. I 2001 tok hunhovedfag i etnologi med oppgaven: «Sprang – godt gjemt, men ikke glemt – Tekstil-teknikk i kulturminnevernets gråsone». Gjennom årene har hun holdt en rekke kurs i sprang.
Praktisk informasjon
Ta gjerne med stoppenål, saks og rutepapir
Påmelding og kursavgift
Kursavgift: kr 2.500.
Avgiften inkluderer inngang til konsert i Amfiet ondag og Middelaldermarkedet lørdag.
Du kan melde deg på ved å sende en e-post til haakonsaa@gmail.com. Du vil få en tilbakemelding med bekreftelse på om det er ledig plass på det aktuelle kurset. Du betaler deretter inn kursavgiften til konto nr. 2351.74.96995. Registreringen som deltager på kurset er gyldig først når kursavgiften er betalt.
Påmeldingen er bindende etter 1. juli. Ved avmelding før denne datoen blir kursavgiften refundert i sin helhet.