Plantefarging
22. - 27. Juli 2024
Farging av garn med plantebaserte pigmenter fra naturen.
Foto: Maj-Lis Bogstrand Mogen // Kreativ Kultur AS
Om kurset
Menneskets behov for å farge enten seg selv eller tingene sine, viser seg i fine farger og pynt. Klærne man brukte var i utgangspunktet grå, brune eller nær hvite. Andre farger måtte påføres på et eller annet vis.
Nå er det ofte festklærne som er bevart. Farget garn eller ferdig vevde stoffer til festplaggene er det funnet rester av langt tilbake i tid. Sterke farger i folkedraktene er fremdeles i bruk. Klærne som ble brukt i det daglige var mindre fargerike. Det å forsøke å farge med materialer fra naturen var nærliggende.
I nær natur er det mange fargeemner. Det kan nevnes: lauv, bark, røtter, lav, blomster og sopp. På kurset skal vi i hovedsak benytte vekster fra nærområdet der vi er. Typisk er røsslyng, gullris, steinlav, skjegglav og bark. Her får vi fargene gult, brunt, grønt og grått, men fargene rødt, blått og svart er mer krevende å finne fram til. Her må vi delvis kjøpe fargeemne, og bruke andre fargemetoder. Cochenille er en kaktuslus som gir en vakker karminrød farge. Fargemetoden er farging i fargesuppe Dette er samme metode som farging med naturmaterialene som er nevnt over. Til blått bruker vi indigo. Her er fargemetoden kypefarging.
I hovedsak vil det bli farging av prøver. I år er planen å farge litt mer av hver farge slik at det kan bli lettere å bruke garnet til produkter etter hjemkomst. De som ønsker det kan derfor kjøpe en ekstra garnpakke for kr. 200.
Kursleder May Berthelsen: Etnolog med natur og kultur som hovedområder. Hun er også logoped og lærer med praksis fra skoleverket. Hun har et våkent øye for detaljer og tradisjoner sentrert om kunnskap og ressursbruk i det gamle bondesamfunnet. May er ihuga interessert i alt som har med tidligere tiders daglige dont å gjøre. Mest på den praktiske siden og da gjerne: mat, klær, søm, håndarbeid eller — plantefarging. Farging som tema lærte hun i Sverige på 70-tallet og har siden holdt flere kurs i Norge for både voksne og barn. De siste årene har hun vært ansvarlig for kurset her på Middelalderverkstedet
Utstyr
Ta med stanleykniv, saks, tommestokk, klesklyper i tre, 90 grader vinkel og en lang linjal i stål eller aluminium. Ta også med never, hvis du har. Never må flekkes mens den slipper lett, fra midtsommer og til ca. første uka av juli, litt avhengig av vær og klima. Det er mulig å få kjøpt never på kurset.
Påmelding og kursavgift
Kursavgift: kr 2.500.
Avgiften inkluderer inngang til konsert i Amfiet ondag og Middelaldermarkedet lørdag.
Du kan melde deg på ved å sende en e-post til haakonsaa@gmail.com. Du vil få en tilbakemelding med bekreftelse på om det er ledig plass på det aktuelle kurset. Du betaler deretter inn kursavgiften til konto nr. 2351.74.96995. Registreringen som deltager på kurset er gyldig først når kursavgiften er betalt.
Påmeldingen er bindende etter 1. juli. Ved avmelding før denne datoen blir kursavgiften refundert i sin helhet.