Rollag 24.-29. juli 2023

Draktsøm

 

Mandag 24. juli til lørdag 29. juli i Numedal Middelaldersenter / Middelalderskogen, hver dag kl. 10-16

Kurs i søm av vikingdrakt.

Kurset blir innledet med en kort innføring i vikingtidens tekstiler, sømtyper, hva vi har sluttet oss til om datidens klesdrakt og hva vi begrunner slutningene i. Vi går gjennom hva slags tekstilverktøy som kunne være benyttet og funn og funnsteder av aktuelle fragmenter og gjenstander som drakttilbehør og lignende.

Det blir en del praktiske øvelser (=prøvelapper) før vi setter i gang med våre selvvalgte draktprosjekter.

 

Kursleder:

Astri Bryde har drevet med håndsøm og broderi siden hun var 7 år, altså i rundt 40 år. Hun har en lidenskap for tekstiler, både gamle og nye, og har en stor samling drakttekstiler fra hele verden.

Interessen for vikingtidens drakt og sømteknikker begynte så smått i 1996, men skjøt fart i 2009, og siden har det blitt flere utstillinger og kurs av det.

Hun har studert folkekunst (tekstil, selvsagt) ved HiT, avdeling Rauland.

Utstyr:

Alle bør ta med nødvendig utstyr:

-Saks

-Nål

-Lintråd (40/2) og ulltråd (Mora kamgarn har passe tykkelse)

-Bivoks til voksing av tråd

-Skredderkritt

-Målebånd

-Tekstilene dere ønsker å sy av

 

Det blir mulig å kjøpe noe tidsriktig sømutstyr på kurset, og noen egnede tekstiler vil være tilgjengelige. Meterprisen vil variere i forhold til kvalitet og stofftype.

Alle får utdelt et lite kompendium med informasjon om blant annet stingtyper, tekstiltyper og draktsnitt.

En praktfull plissering sydd av kursdeltager Renate Sørheim

 

Kurset holdes i ”Middelalderskogen” i Rollag, som ligger mellom Numedal Folkehøgskole/Idrettsskolen og Rollag Bygdetun. Det er omtrent 1 km å gå fra begge retninger.

 

Deltageravgift   kr. 2.400.-

 

Sewing a Viking dress – 5 days. The course starts with an introduction to Viking textiles and their sewing techniques. From there, you will sew your own dress with a style chosen among the different authentic models. You will be guided by a skilled instructor. 

Fee: NOK 2.400,- 

 

 

Påmelding: 

Du kan melde deg på ved å sende en e-post til kjell@mogen.no. Du vil få en tilbakemelding med bekreftelse på om det er ledig plass på det aktuelle kurset. Du betaler deretter inn kursavgiften til konto nr. 2351.74.96995. Registreringen som deltager på kurset er gyldig først når kursavgiften er betalt.

Etter 1. juli gjøres påmeldingen bindende. Melder du avbud før denne datoen, blir innbetalt kursavgift refundert.