Mandag 24. juli til lørdag 29. juli i Numedal Middelaldersenter / Middelalderskogen, hver dag kl.10-16.

Kursert er lagt opp slik at det fungerer bra for både nybegynnere og litt videregående sammen. Fokuset er på veving av brikkebånd fra jernalder – og spesielt fra tidlig vikingtid i Norge – Oseberg tidlig på 800-tallet. Det betyr at jeg vil fortelle og vise en del om vevteknikk, motiver, estetiske uttrykk og garnmaterialer innimellom der det passer.

Om du er litt ‘rusten’ i brikkevev – så vil jeg gi en oppdatering første kvelden – om det trengs. Da går jeg også igjennom hvordan jeg bruker generelle vevsymboler – slik at vi forstår hverandre.
Du trenger ikke å kjøpe noen av mine bøker om du er nybegynner eller litt videregående om du klarer deg med de mønstrene du kan få gratis som vedlegg på email: Oseberg – det smale båndet med romber, Kaupangbåndet og Vestrumbåndet. Du kan også velge å veve ett eller flere av de 10 båndene som mine to bøker handler om fra Osebergfunnet: Oseberg 34D og Oseberg 9 bånd. Er du videregående/avansert kan du også veve fra boken min om Leksandbåndet (1150) – 16 motiver .
bpskogsa@online.no

Du finner litt info om min brikkevev på Facebook – oseberg tablet weave – https://www.facebook.com/bente.skogsaas).
Eksempler på Osebergbånd – enkle og litt videregående bånd for nybegynnere og litt øvede er: Oseberg 12L1, 6 Asmalt, 27J2 og 27 D




Litt videregående kan veve Oseberg 6A bredt bånd:

På kurset lærer du å lage renning og tre brikker, grunnleggende uttrykk, begreper og symbolbruk for veving etter mønstre.
Grunnleggende utstyrsbehov til brikkeveving
Her har jeg tatt bilde av det. utstyret jeg bruker:
- Beltebånd (blått),
- Brikkevevholderen. Til de fleste band fungerer ca 8 til 20 cm bredde godt.
- Grov snor til å binde i enden av renningen
- Brikker. Husflidens i papp er solide og gir god skill. Men det er mye å velge mellom. Plastbrikker, som på fotoet, fungerer best på smale bånd da de er litt brede.
- For å samle brikkene trygt sammen (i metall eller som strikk med knapp i)
- Heklenål og eller lang butt nål til bånd med brosjering
- Skyttel. Her er det mye å velge mellom – men helt enkle og ikke for stor fungerer godt.
- 3 tvinger – til å renne for å lage skill – en bruker jeg for å veve og binde fast renningen et egnet sted.
I tillegg bruker jeg:
- litt solid hyssing til å binde rundt renningen
- en knaåppenål når renningstråden ryker – feste ny (eller legge inn en helt ny tråd)
- Magnetplate til mønster, men det fungerer med en linjal også.

Kun linjal fungerer – men aller best er en magnet og magnetplate

Kursholder:
Bente Skogsaas. Hun har lang erfaring i brikkeveving, og har arbeidet med rekonstruksjon av brikkebånd fra Oseberg funnene. Hennes arbeid med rekonstruksjon har resultert i 3 bøker om brikkeveving fra disse funnene, der hun i tekst og bilder går gjennom rekonstruksjonen til ferdige bånd med mønstre.

Kurset holdes i ”Middelalderskogen” i Rollag, som ligger mellom Numedal Folkehøgskole/Idrettsskolen og Rollag Bygdetun. Det er omtrent 1 km å gå fra begge retninger.
Deltageravgift kr. 2.400.-

Påmelding:
Du kan melde deg på ved å sende en e-post til kjell@mogen.no. Du vil få en tilbakemelding med bekreftelse på om det er ledig plass på det aktuelle kurset. Du betaler deretter inn kursavgiften til konto nr. 2351.74.96995. Registreringen som deltager på kurset er gyldig først når kursavgiften er betalt.
Etter 1. juli gjøres påmeldingen bindende. Melder du avbud før denne datoen, blir innbetalt kursavgift refundert.
