menu close menu

Tekstilseminar

Tekstilseminar 25-29. juli

Numedal Middelaldersenter og Snekkerbua inviterer til seminar med fokus på sprangfletting, nålebinding og plantefarging.

 

Seminaret inkluderer et 3-dagers kurs i

fletting i sprangteknikk 27-29. juli v/ Bodil Knudsen Dago.

 

Sprang er en av verdens eldste tekstilteknikker og kan spores tilbake til egyptiske gravfunn. Arkeologiske utgravinger viser at teknikken har vært kjent i Norden siden bronsealderen.

Sprang blir utført ved at en spenner flere parallelle tråder opp i en ramme og fletter de enkelte trådene over hverandre. På denne måten blir det mønster både oppe og nede i ramma. Stoffet blir like elastisk og mykt som et strikket stoff.

Bodil er etnolog og arbeider som konservator ved Varanger museum med tekstiler som hovedfelt. Hun er en av få som formidler kunnskapen om sprangteknikk. Blant annet har hun holdt flere kurs i forbindelse med vikingmarkedet i Borre, i tillegg til tidligere kurs i regi av Middelalderverkstedet.

 

Det blir 25. og 26. juli demonstrasjon av plantefarging v/ May         Berthelsen og instruksjon i nålebinding v/ Signe Magnus.

 

Nålebinding er en gammel tekstilteknikk med røtter tilbake til bronsealderen. Teknikken er godt dokumentert i funn fra vikingtid og middelalder. Før strikking kom var nålebinding den primære teknikken for små plagg som sokker og votter. Nålebinding er en veldig slitesterk teknikk som ikke rakner, og den har en egen evne til å holde på formen. Plagg i nålebinding er derfor komfortable og slitesterke.

Signe er tilknyttet foreningene Aker i Viken og Kongshirden av 1308, som arbeider med tekstiler laget på gamlemåten. Hun har holdt flere kursi nålebinding i Husflidslagets regi.

 

Foto: Planatefarging – fra bloggen “sagas verden”

Plantefarging har vært brukt i uminnelige tider. Ulike deler av plantene kan brukes. Først beises  garnet, deretter kokes det i en suppe med plantedeler og vann. Som fargeemne kan blant annet brukes løv, bark, røtter, lav, blomster og sopp. Prosessen med bruk av røsslyng og steinlav blir demonstrert i praksis gjennom seminardagene. – May lærte plantefarging på Sæterglentan i 1978 og har farget garn til eget bruk og demonstrert på Dyrskun i Seljord i mange år, samt skrevet temahefte for 4H.

 

Deltageravgift  for kurset kr. 1.500.

Kurssted:  Middelalderskogen

Påmeldingsfrist:  15. juli

 

 

 

Påmelding: Du kan melde deg på direkte fra  denne siden, feltet “Påmelding” leder deg direkte til påmeldingsskjemaet, eller sende en e-post til kjell@mogen.no .