menu close menu

Plantefarging

Mandag 26. juli til fredag 30. juli på Numedal Middelaldersenter i Middelalderskogen, hver dag kl. 10-16.

 

 

 

Farging av garn med plantebaserte pigmenter fra naturen.

 

Menneskets behov for å farge enten seg selv eller tingene sine viser seg i fine farger og pynt. Klærne man brukte var i utgangspunktet grå, brune eller nær hvite. Andre farger måtte påføres på et eller annet vis.

Nå er det ofte festklærne som er bevart. Farget garn eller ferdig vevde stoffer til festplaggene er det funnet rester av langt tilbake i tid. Sterke farger i folkedraktene er fremdeles i bruk. Klærne som ble brukt i det daglige var mindre fargerike. Det å forsøke å farge med materialer fra naturen var nærliggende.

I nær natur er det mange farge-emner. Det kan nevnes: lauv, bark, røtter, lav, blomster og sopp. På kurset skal vi i hovedsak benytte vekster fra nærområdet der vi er. Typisk er røsslyng, gullris, steinlav og bark. Her får vi fargene gult, brunt, grønt og grått, men fargene rødt, blått og svart er mer krevende å finne fram til.  Her må vi delvis kjøpe fargeemne, og bruke andre fargemetoder. Ekstra spennende er Cochenille. Det er en kaktuslus som gir en vakker karminrød farge.

Om været står oss bi, skal vi sette av én dag til ekskursjon for å samle plantemateriale nærmere fjellet. Det tenkes da spesielt på ulike lavarter,

Fargingen foregikk tradisjonelt over bål og vi skal holde fast ved tradisjonen, men av tidshensyn må vi nok også supplere med elektrisk kokeplate.

I hovedsak vil det bli farging av prøver. Dersom du ønsker å farge mye til ett spesielt prosjekt er det best at du tar kontakt med kurslederen på forhånd.

 

 

 

Kursleder:

May Berthelsen: Etnolog med natur og kultur som hovedområder. Hun er også logoped med praksis fra skoleverket. Hun har et våkent øye for detaljer og tradisjoner sentrert om kunnskap og ressursbruk i det gamle bondesamfunnet. May er ihuga interessert i alt som har med tidligere tiders daglige dont å gjøre. Mest på den praktiske siden og da gjerne: mat, klær, søm, håndarbeid eller — plantefarging. Farging som tema lærte hun i Sverige på 70-tallet og har siden holdt flere kurs i Norge for både voksne og barn. De siste årene har hun vært ansvarlig for kurset her på Middelalderverkstedet.

 

 

 

Kurset holdes i ”Middelalderskogen” i Rollag, som ligger mellom Numedal Folkehøgskole/Idrettsskolen og Rollag Bygdetun. Det er omtrent 1 km å gå fra begge retninger.

 

Deltageravgift   kr. 2.000.-

 

Det kan i tillegg bli noen utgifter til garn og kjemikalier.

 

 

Dying wool with plant pigments such as leaves, bark, roots, lichen, flowers and mushrooms.  We also dye with cochenille, a cactus lice, making carmin red colour.  

Fee: NOK 2.000,-

 

 

Påmelding: 

Du kan melde deg på direkte fra  denne siden, feltet “Påmelding” leder deg direkte til påmeldingsskjemaet, eller sende en e-post til kjell@mogen.no. Du vil få en tilbakemelding med bekreftelse på om det er ledig plass på det aktuelle kurset. Du betaler deretter inn kursavgiften til konto nr. 2351.74.96995. Registreringen som deltager på kurset er gyldig først når kursavgiften er betalt.

Etter 1. juli gjøres påmeldingen bindende. Melder du avbud før denne datoen, blir innbetalt kursavgift refundert.