Lagging
22. - 27. Juli 2024
Tradisjonell teknikk for å lage vanntette kar, bøtter og krus.
Foto: Maj-Lis Bogstrand Mogen // Kreativ Kultur AS
Om kurset
Tradisjonen for dette håndverket kan føres direkte tilbake til Osebergfunnet, som inneholdt mange laggede bruksgjenstander.
Kursdeltagerne vil lære å lagge et krus eller staup etter gammel teknikk og benytte enkle verktøy, dvs lite bruk av elektrisk verktøy. Stavene blir heller ikke limt, men holdt sammen av trejorder (band) laget av selje eller rogn.
Kursleder Ole Refsahl er pensjonert ingeniør som har hatt trearbeider som hobby i snart 40 år. Han har vært medlem i Olavsrosa treskjæreklubb siden midt på 70-tallet og skjærer akantus, karveskurd og dragestil. Han har vært hospitant tre ganger på Hjerleid de siste årene. I senere år har han instruert i treskjæreklubben i treskjæring, lagging, sveiping, neverarbeider og krympebokser m.m
Han har kunnskap om lafteteknikk og tradisjon både fra Telemark og Numedal og er en av pådriverne i oppbyggingen av Middelaldersenteret.
Utstyr
Vi har høvelbenk til alle, og Ole har med nødvendige høvler og materialer. Av personlig håndverktøy bør du ha med en god kniv, tommestokk, blyant og trefil
Påmelding og kursavgift
Kursavgift: kr 2.500.
Avgiften inkluderer inngang til konsert i Amfiet ondag og Middelaldermarkedet lørdag.
Du kan melde deg på ved å sende en e-post til haakonsaa@gmail.com. Du vil få en tilbakemelding med bekreftelse på om det er ledig plass på det aktuelle kurset. Du betaler deretter inn kursavgiften til konto nr. 3606.19.48559. Registreringen som deltager på kurset er gyldig først når kursavgiften er betalt.
Påmeldingen er bindende etter 1. juli. Ved avmelding før denne datoen blir kursavgiften refundert i sin helhet.