menu close menu

Jernblestring

Mandag 24. juli – fredag 28. juli på Numedal Middelaldersenter i Middelalderskogen


Middelaldersenteret og Snekkerbua inviterer også i år til eksperimenter og funderinger omkring gåten om hvordan våre forfedre utvant jern av myrmalm med god kvalitet og høyt utbytte. Dette er 7. året på rad vi gir oss i kast med utfordringen.

 

Vi bygger på tidligere erfaringer og teoretiske betraktninger, under ledelse av

kjemikerne Tore Haug-Warberg og John B. Miller. I år har vi også med på laget  Adam Thiele fra Ungarn. Han er både metallurg og arkeolog, har mye erfaring med blæstring av jern og med en doktorgrad i temaet. Kurslederne har lagt ned et stort arbeid med lokalisering av jernforekomster, prøvetaking og kjemiske analyser av jernutfellinger og myrmalm. Kunnskapen om sammensetningen av slagg og jernlupper på historiske blæsterplasser kan i tillegg være med på å gi oss pekepinn om prosessen i blæsterovnen. Det blir spennende å se om teori og praksis kan forenes!

 

Det skal bygges ovnsjakt, røstes myrmalm, fyres med kull og blåsebelg; jernluppen skal renses for slagg og bearbeides til ferdig jernbarre.

For de som ønsker det, kan det bli arrangert en ekskursjon til Sørkje for å studere gamle blæsterplasser, samt gjennomgå praktiske retningslinjer for håndtering av slike funn, med fokus på forskningsetikk.

 

Deltageravgift  for kurset kr. 1.500.-

Kurssted:  Middelalderskogen

Påmeldingsfrist:  1. juli


Dette blir en spennende og utvidet fortsettelse av fjorårets aktiviteter.

 

 

Påmelding: Du kan melde deg på direkte fra  denne siden, feltet “Påmelding” leder deg direkte til påmeldingsskjemaet, eller sende en e-post til kjell@mogen.no .