menu close menu

Jernblestring

Mandag 24. juli – fredag 28. juli på Numedal Middelaldersenter i Middelalderskogen


Middelaldersenteret og Snekkerbua inviterer også i år til eksperimenter og funderinger omkring gåten om hvordan våre forfedre utvant jern av myrmalm med god kvalitet og høyt utbytte. Dette er 7. året på rad vi gir oss i kast med utfordringen.

 

Vi bygger på tidligere erfaringer og teoretiske betraktninger, under ledelse av

kjemikerne Tore Haug-Warberg og John B. Miller. I år har vi også med på laget  Adam Thiele fra Ungarn. Han er både metallurg og arkeolog, har mye erfaring med blæstring av jern og med en doktorgrad i temaet. Kurslederne har lagt ned et stort arbeid med lokalisering av jernforekomster, prøvetaking og kjemiske analyser av jernutfellinger og myrmalm. Kunnskapen om sammensetningen av slagg og jernlupper på historiske blæsterplasser kan i tillegg være med på å gi oss pekepinn om prosessen i blæsterovnen. Det blir spennende å se om teori og praksis kan forenes!

 

Det skal bygges ovnsjakt, røstes myrmalm, fyres med kull og blåsebelg; jernluppen skal renses for slagg og bearbeides til ferdig jernbarre.

For de som ønsker det, kan det bli arrangert en ekskursjon til Sørkje for å studere gamle blæsterplasser, samt gjennomgå praktiske retningslinjer for håndtering av slike funn, med fokus på forskningsetikk.

 

Deltageravgift  for kurset kr. 1.500.-

Kurssted:  Middelalderskogen

Påmeldingsfrist:  1. juli


Dette blir en spennende og utvidet fortsettelse av fjorårets aktiviteter.

 

Iron bloomery – 5 days. Experimental archeology – a workshop which approaches how people from the iron age managed to make high quality iron from bog ore. You will explore the various techniques and apply them to creating your own iron. The leaders of the project are highly educated academics, and experienced practitioners.

 

Påmelding: Du kan melde deg på direkte fra  denne siden, feltet “Påmelding” leder deg direkte til påmeldingsskjemaet, eller sende en e-post til kjell@mogen.no .